Delatnost zabavnih i tematskih parkova

Adresa: Kozarčeva 1
Opština: Zvezdara
Grad: Beograd
Mobilni:065/243-17-99; 064/243-17-99
E-mail: lukiczoran72@yahoo.co.uk
Web: www.lunaparkobilic.com

Osnovna delatnost: Delatnost zabavnih i tematskih parkova

Detaljnije o firmi:

Luna park OBILIĆ je najstariji srpski zabavni park.

Počeci Luna parka OBILIĆ sežu još pre Prvog svetskog rata, kada je Milutin Lukić pokrenuo prvi ringišpil okretan ljudskom snagom. Naknada za "gurače" se znala: deset puta guraš, da bi jednu vožnju ringišpilom zaradio.

Od Vuletovog oca Milutina, koji je nasledio ringišpil biznis, počinje era "Obilića" i napretka u ovom poslu. Milutin je 1923. godine dao sadašnje ime zabavnom parku, prvi u Srbiji nabavio cirkusku arenu bez krova, a pošto se nastanio u Beogradu 1935, postao je vlasnik i prve cirkuske šatre. Radio je to godinama, pa i u vreme rata, sve do prve poratne godine kad je, zbog pada dvojice gimnastičara sa trapeza, rešio da se okrene drugoj vrsti zabave za mase.

Tada je zabavni park radio sa biciklima koji su voženi ukrug, čamcima za ljuljanje, streljanom sa vazdušnim puškama, ringišpilom koga su okretali konji. Konj je bio dresiran da okrene tačno deset krugova pa da stane. Vremenom, usavršavao se posao, pojavili su se prvi benzinski motori koji su pokretali vrteške. Nakon toga prvi put u Beogradu elektromotor je pokrenuo ringišpil.

Posle rata, da bi osnovala Pionirski park, nova vlast konfiskovala je ringišpil, karusel i "henk" (vrtešku za decu), ali je Milutin Lukić, uporan i nesalomiv, vremenom nabavio novu opremu i nastavio tradiciju "Obilića". Po celoj bivšoj SFRJ vodio je ovaj luna park, ime srpskog junaka pronosio uzduž i popreko velike države. Sedamdesetih godina prošlog veka, pošto je Milutin umro, Vukosav je preuzeo upravljanje zabavnim parkom, značajno ga unapredio i postao primer poslovnosti u ovom nimalo lakom biznisu.

Kontaktirajte LUNA PARK OBILIĆ-1